• KENYATAAN QARADHAWI

    "Wahai saudaraku, Allah adalah Tuhan sekelian alam seluruhnya, Tuhan orang Islam dan Tuhan orang Kristian. Surah terakhir di dalam Al-Quran ada menyebut : ((Katakanlah! (wahai Muhammad) Aku berlindung dengan Tuhan sekelian manusia, Yang Menguasai sekelian manusia!))..bukan Tuhan orang Islam sahaja atau Tuhan Arab sahaja, atau Menguasai Arab sahaja ….) Kemudian beliau(Al-Qardhawi) bertanya: Oleh itu kenapakah perkara ini menimbulkan kemarahan wahai orang-orang (Islam) Malaysia? - Kata Qaradhawi di masjid Umar bin Al-Khattab, Doha pada 22 Jan 2010 - Kenyataan Qaradhawi
  • Advertisements

Mukhriz: Pertahan cadangan sekolah satu aliran

Ahli Parlimen Jerlun, Datuk Mukhriz Mahathir berkata, beliau tidak akan menarik balik kenyataannya berhubung cadanagn supaya diwujudkan hanya satu sistem pendidiakn di negra ini.

Mempertahankan cadangannya itu, Mukhriz berkata, beliau tidak merasakan apa yang dikatakan itu salah kerana ia hanya satu cadangan yang bertujuan untuk merpatkan perpaduan antara kaum di negara ini.


“Saya tak faham soal tarik-tarik balik ini, bila dan bercakap macam mana nak tarik balik. Saya tak nampak apa yang saya cakap itu salah kerana kita menyentuh soal perpaduan.

Mukhriz pada sidang akhbar kelmarin mencadangkan semua sekolah pelbagai jenis diserapkan di bawah satu sisitem iaitu sistem pendidikan Malaysia atau sistem penddidikan Malaysia yang menggunakan Bahasa Melayu sebagai bahasa perantaraan, kecuali bagi subjek Sains dan Matematik yang menggunakan bahasa Inggeris.

Beliau turut mencadangkan supaya murid diwajibkan mempelajari bahasa ibunda masing-masing, bagaimanapun mereka diberi pilihan untuk mempelajari bahasa lain dan digalakkan untuk menguasai sekurang-kurangnya tiga bahasa. Sinar Harian

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: