• KENYATAAN QARADHAWI

    "Wahai saudaraku, Allah adalah Tuhan sekelian alam seluruhnya, Tuhan orang Islam dan Tuhan orang Kristian. Surah terakhir di dalam Al-Quran ada menyebut : ((Katakanlah! (wahai Muhammad) Aku berlindung dengan Tuhan sekelian manusia, Yang Menguasai sekelian manusia!))..bukan Tuhan orang Islam sahaja atau Tuhan Arab sahaja, atau Menguasai Arab sahaja ….) Kemudian beliau(Al-Qardhawi) bertanya: Oleh itu kenapakah perkara ini menimbulkan kemarahan wahai orang-orang (Islam) Malaysia? - Kata Qaradhawi di masjid Umar bin Al-Khattab, Doha pada 22 Jan 2010 - Kenyataan Qaradhawi
  • Advertisements

Sokongan Malaysia kepada Palestin tidak berubah

KUALA LUMPUR: Malaysia akan terus menyuarakan sokongan terhadap Palestin walaupun isu Palestin tidak mendapat perhatian negara besar, kata Yang Dipertua Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia.

Beliau berkata, pendirian itu memang jelas dan tidak berubah, dan Malaysia tidak gentar untuk menyuarakan pandangan itu di mana saja termasuk di forum negara Islam mahupun persidangan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

“Sebagai negara Islam yang kecil, suara kita sentiasa berkumandang. Sama ada ia akan didengar oleh kuasa besar, itu terpulang tetapi kita sememangnya tidak gentar dan gerun dalam mengemukakan pendapat sama ada di forum-forum negara Islam atau PBB. Kita sentiasa suarakan apa yang perlu disuarakan, termasuk isu di Palestin.

“Sokongan Malaysia terhadap perjuangan Palestin bukannya secara sembunyi-sembunyi. Kita memang telah lama mengiktiraf Palestin sebagai sebuah negara berdaulat,” katanya kepada pemberita selepas menerima kunjungan hormat tiga Ahli Parlimen Palestin di pejabatnya di bangunan Parlimen di sini, hari ini.

Delegasi yang diketuai Dr Salem A Salamah, itu disertai Ismail AM Alashqar dan Mushir OK Almassri.

Pertemuan itu turut dihadiri Timbalan Presiden Pas Nasharuddin Mat Isa, Naib Presidennya, Salahuddin Ayub, serta Ahli Parlimen Shah Alam (Pas) Khalid Samad, Ahli Parlimen Kuala Krai (Pas) Dr Mohd Hatta Ramli dan Ahli Parlimen Tumpat (Pas), Datuk Kamarudin Jaafar.

Pandikar Amin berkata, pada pertemuan kira-kira 40 minit itu, wakil Parlimen Palestin turut mencadangkan penubuhan kumpulan persahabatan antara Ahli Parlimen Palestin dan Malaysia bagi berkongsi pandangan dan maklumat tentang perkembangan kedua-dua negara.

Katanya, perkara itu (persahabatan) sememangnya sudah menjadi dasar Malaysia dan sebagai bukti, pada tahun lalu Parlimen Malaysia telah sebulat suara menyokong usul mengutuk serangan dan pencerobohan Israel ke atas Palestin.

“Sebenarnya itu memang dasar kita. Sejak dulu lagi kita mengiktiraf Palestin dan ia tidak pernah berubah,” katanya. – Bernama

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: