• KENYATAAN QARADHAWI

    "Wahai saudaraku, Allah adalah Tuhan sekelian alam seluruhnya, Tuhan orang Islam dan Tuhan orang Kristian. Surah terakhir di dalam Al-Quran ada menyebut : ((Katakanlah! (wahai Muhammad) Aku berlindung dengan Tuhan sekelian manusia, Yang Menguasai sekelian manusia!))..bukan Tuhan orang Islam sahaja atau Tuhan Arab sahaja, atau Menguasai Arab sahaja ….) Kemudian beliau(Al-Qardhawi) bertanya: Oleh itu kenapakah perkara ini menimbulkan kemarahan wahai orang-orang (Islam) Malaysia? - Kata Qaradhawi di masjid Umar bin Al-Khattab, Doha pada 22 Jan 2010 - Kenyataan Qaradhawi
  • Advertisements

Vaksin untuk H1N1 selamat digunakan

KUALA LUMPUR: Kerajaan memberi jaminan bahawa vaksin bagi merawat dan mencegah penyakit Influenza A (H1N1) adalah selamat digunakan walaupun mempunyai kesan sampingan seperti demam, ruam dan rasa sakit di bahagian badan yang disuntik.

Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin, berkata kes berhubung kesan sampingan seperti yang dilaporkan berlaku di Kanada baru-baru ini adalah kes terpencil.

“Rakyat tidak perlu bimbang kerana vaksin yang digunakan selamat walaupun beberapa insiden di Kanada menunjukkan kesan sampingan seperti demam, ruam dan kesakitan pada tempat yang disuntik.

“Ia selamat dan mampu memberi tahap pertahanan kepada golongan barisan hadapan dan berisiko tinggi untuk menghadapi pandemik Influenza A(H1N1).

“Kerajaan juga yakin pemberian vaksin ini akan mampu mengawal dan memastikan golongan barisan hadapan bersedia untuk menghadapi wabak tersebut sekiranya berlaku gelombang kedua penularan virus A(H1N1),” katanya menjawab soalan Dr Mohd Hatta Md Ramli (Pas-Kuala Krai) pada sidang Dewan Rakyat di sini hari ini.

Beliau menanyakan tahap keselamatan bagi pengambilan vaksin untuk virus Influenza A(H1N1) berikutan tempoh singkat untuk menghasilkan vaksin berkenaan selain tiada ujian dilakukan ke atas manusia.

Rosnah juga memberitahu bahawa jumlah kematian akibat H1N1 kekal seramai 77 orang sejak penyakit itu dikesan pada April lalu.

Katanya, kematian akibat H1N1 sejak 15 September lalu menunjukkan trend penurunan ketara berbanding Ogos dan awal September lalu.

Terdahulu, beliau menjawab soalan Aaron Ago Dagang (BN-Kanowit) mengenai trend dan statistik kematian setiap tahun bagi lima tahun lalu yang disebabkan beberapa penyakit utama seperti denggi dan penyakit jantung berbanding kematian yang disebabkan kemalangan jalan raya serta bencana alam.

Aaron juga mahu tahu langkah-langkah yang diambil kerajaan bagi mengatasi masalah tersebut.

Rosnah berkata, kematian akibat penyakit berjangkit seperti denggi, HIV dan Aids menunjukkan trend penurunan dalam tempoh lima tahun lalu.

Beliau berkata, perangkaan menunjukkan kematian akibat penyakit denggi sehingga 28 Nov lalu adalah seramai 78 orang berbanding 102 pada 2005, manakala 600 kematian akibat HIV dilaporkan bagi tempoh sama tahun ini berbanding 1,231 pada 2005.

Bagaimanapun, beliau berkata kematian akibat penyakit tidak berjangkit seperti sakit jantung dan kemalangan menunjukkan peningkatan.

Bagi kes penyakit jantung, 7,597 kematian direkodkan pada tahun lepas berbanding 5,549 tahun 2005, manakala terdapat 6,282 kematian akibat kemalangan jalan raya pada tahun 2007 berbanding 6,223 kematian pada tahun 2004. – Bernama

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: